Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigation

Edsel.nu

Persoonlijke hulpmiddelen

This is SunRain Plone Theme

Edsel.nu vernieuwd

Edsel.nu is overgestapt op Plone

Wat is Plone dan

Plone is een zogenaamde CMS, een Content Management Systeem. Een stukje software bedoeld om het publiceren van informatie op het internet makkelijk te maken. Meestal resulteert zich dit in de vorm van een website.

Waarom Plone

Plone is veilig. Statistieken zijn niet altijd alles zeggend. Maar een vergelijking tussen het aantal gevonden kwetsbaarheden in Plone, en andere populaire CMS systemen zoals Wordpress of Drupal, toont toch wel erg overtuigend aan dat Plone veiligheid zéér serieus neemt.

 

Kwetsbaarheden afgelopen 3 jaar, per 9 Februari 2013. Bron: National Vulnerability Database

Plone StackAndere populaire CMS (PHP based)
Plone (10) Wordpress (230)
Zope (7) Drupal (274)
Python (55) Joomla (313)
PHP (3195)

Niet meer vechten tegen de bierkaai

Voortdurend komen er allerlei beveiligingsplugins of andere mechanismen uit om de meeste populaire (php gebaseerde) CMS systemen te beveiligen. De één nog beter dan de ander, de één nog gebruiksvriendelijker dan de ander. Op zich niks mis met deze mechanismen, maar je bent wel continue bezig met vechten tegen de bierkaai. Je bent dan namelijk continue bezig met achteraf beveiliging toe te voegen. En echte veiligheid is nou eenmaal geen product die je achteraf zomaar even toevoegt, want van binnen ben je dan nog altijd kwetsbaar. Zoals ze bij OpenBSD zeggen: veiligheid is geen product, het is een proces.

Waarom is Plone anders ?

In tegenstelling tot deze andere populaire CMS systemen is Plone gebouwd op Zope en Python en niet op PHP en MySQL. Dit levert natuurlijk een belangrijke bijdrage op aan de veiligheid van het systeem. Plone is dan ook niet vatbaar voor bijvoorbeeld MySQL injecties.

Wie gebruikt er dan nog meer Plone